Architektonické návrhy

Každý dům je odrazem daného místa a investora.

Vytváříme architektonickou studii dle zadání investora. Projekt vzniká na základě intenzivního dialogu s klientem, tak aby byly vyřešeny situační, hmotové, dispoziční a finanční aspekty domu. Výsledkem je plnohodnotná architektonická studie, spojená s vizuální částí. Ještě před započetím projektové dokumentace, tak budete znát přesnou podobu exteriéru a hlavní obytné části domu.

Pro jakékoliv dotazy nás neváhejte kontaktovat:
Michal Poláš | +420 603 464 293 | michal.polas@seznam.cz | michalpolas.cz

Nad vodou

Nově navržený rodinný dům se vyskytuje na periferii města Opavy v oblasti se stoletou vodou ve výšce půl metru nad terénem. Ze západní strany přiléhá k několika individuálním rodinným domům jednopodlažním i dvoupodlažním se šikmou střechou. Z tohoto hmotového nesouladu a také dle pravidel stanovených v ÚP vzešla myšlenka postavit, v této rozvíjející se zóně, současný dům s plochou střechou, který však má horní ustupující podlaží, jež je zřetelně viditelné zejména při příchodu z města. Díky tomu lze zahrnout do koncepce zelenou střechu na jednopodlažní části domu, která přispívá přirozené retenci vody v substrátu, ale má také pohledový význam pro místní obyvatele, kteří mohou sledovat kvetoucí luční kvítí na střeše domu. Dům v rámci svého objemu zahrnuje i zahradní dílnu a parkovací stání, které už se tak nebude řešit dodatečně a nekoncepčně. Je použita střízlivá bílá omítka v kombinaci s dřevěným obkladem na jižní části s terasou a na dílně. Projekčně spolupracoval Ing. Jakub Hudečka a na interiérech se podílela Ing. arch Tamara Bemerová.

Dům s velkou zahradou

Na bílou spodní hmotu s hlavním společenským prostorem jsme nasadili dřevěný kvádr s klidovými místnostmi. Všechny obytné místnosti mají výhled směrem k Pradědu. Francouzské okna v přízemí přinášejí obyvatelům mnoho možností výstupu na terén. Ložnice má svou vlastní šatnu a koupelnu, tak aby nebylo narušováno soukromý obyvatel domu. Prostorově výrazné centrální schodiště pak zpřístupňuje horní tři pokoje, které mají zase své hygienické zázemí.

Dům v Koutech

Vytvářeli jsme zde dům pro mladý pár. K dispozici nám byla protáhlá parcela na konci obce, která však byla z jihovýchodní strany zastíněna vysokým štítem sousedního domu. Nakonec jsme se po dohodě s klienty rozhodli obrátit společenskou zahradu netradičně, směrem do ulice, a na severní straně za domem, necháváme prostor pro divokou zahradu se sadem. Samotný dům je pak téměř nejelementárnějším vyjádřením požadavků na kvalitní bydlení.

Domek v zahradě pro příležitostné využití

Tento projekt vznikal na místě a v objemu staré zahradní chaty naproti nově postavenému rodinnému domu. Domek má svůj vlastní přístup ze zadní strany a může tak fungovat i samostatně. Vchází se z terasy skrze posuvné prosklené dveře do převýšeného společenského prostoru, který navazuje na kuchyň. Kolem krbu se vine schodiště do horního spacího otevřeného patra. Samostatně přístupná je i toaleta, kterou lze v létě využívat jako venkovní variantu pro rodinný dům. K toaletě je připojena malá technická místnost s možností uložení věcí.

Celý dům je bezezbytku obložen modřínovými latěmi, které přecházejí i do střešní konstrukce. Tím, se výrazně sjednocuje celá hmota a tvoří příjemný protipól rodinnému domu na druhém konci parcely.

Rodinný dům
„okno do zahrady“

Investovali do soudobého řešení s výrazným prvkem velkého čtvercového okna do zahrady. Dům v budoucnu může výborně sloužit velkému portfoliu potencionálních obyvatel, tak byl také navrhován. Hlavní společenský prostor je francouzským oknem provázán se zahradou. Ložnice rodičů má také možnost vyjít přímo na terasu. Horní patro skýtá dva pokoje a koupelnu.

Domek v zahradě pro příležitostné využití

Tento projekt vznikal na místě a v objemu staré zahradní chaty naproti nově postavenému rodinnému domu. Domek má svůj vlastní přístup ze zadní strany a může tak fungovat i samostatně. Vchází se z terasy skrze posuvné prosklené dveře do převýšeného společenského prostoru, který navazuje na kuchyň. Kolem krbu se vine schodiště do horního spacího otevřeného patra. Samostatně přístupná je i toaleta, kterou lze v létě využívat jako venkovní variantu pro rodinný dům. K toaletě je připojena malá technická místnost s možností uložení věcí.

Celý dům je bezezbytku obložen modřínovými latěmi, které přecházejí i do střešní konstrukce. Tím, se výrazně sjednocuje celá hmota a tvoří příjemný protipól rodinnému domu na druhém konci parcely.